Scheur in een van de de rotator cuff pezen

Inhoudsopgave

Leer waar de klacht vandaan komt en hoe je het kunt verhelpen of beter nog, voorkomen.

Nek, rug, schouderklachten. Inmiddels zo gewoon als naar de supermarkt gaan. In het kader van “niet normaal maken wat niet normaal is” blijven wij strijden om computerwerkers van hun klachten af te helpen, of liever nog te helpen voorkomen. 

Ik behandel de komende weken de veel voorkomende schouderklachten. Vorige week kon je lezen over de bekende Frozen Shoulder.

Deze week een iets minder bekend probleem, namelijk diverse klachten aan de rotator cuff pezen. 

Anatomie – Rotator cuffs

Het schoudergewricht bestaat uit het schouderblad, de bovenarm en het sleutelbeen. De bosuiteinden zijn omhuld met een glad en dun laagje kraakbeen van ongeveer 2 millimeter waardoor de kop soepel kan bewegen. Op en rondom de kom bevind zich een ring van steviger kraakbeen. Dit dient voor betere stabiliteit.

Dit gewricht is omhuld met een kapsel, het gewrichtskapsel om alles bij elkaar te houden. Hier overheen lopen pezen en gewrichten. Vier pezen in totaal

Deze vier pezen noemen we de rotator cuff.

De rotator cuff bevind zich onder het schouderdak.

Deze vier pezen dragen bij aan het bewegen van het gewricht en daarnaast aan de stabiliteit ervan tijdens het bewegen. 

Symptomen

De symptomen kunnen zich acuut ontwikkelen of geleidelijk ontstaan. Vaak begint het licht bij gebruik of het maken van bovenhandse bewegingen of juist het laten zakken van de arm. Na verloop van tijd wordt de pijn erger. En uiteindelijk zijn er dagelijkse klachten, ook als je niks doet. De pijn is vaak aan de voorzijde van de schouder en straalt uit langs de zijkant van de arm. Het vervelende aan de schouder is dat je er vaak op slaapt waardoor je uiteindelijk ook ’s nachts last hebt. En slaaptekort is een van de vervelendste zaken bij een blessure, juist omdat je in de nacht je broodnodige rust hebt. Niet alleen voor je geest maar ook juist voor je spieren. 

Op een rijtje

  • Pijn
  • Zwelling
  • Temperatuurstijging
  • Beperkte functie

Oorzaken

Een peesscheur ontstaat vaak na een trauma, een val met een fiets bijvoorbeeld. Of een klap tijdens de wintersport. 

Echter kunnen de klachten ook ontstaan door langdurige (over)belasting en dan met name boven het hoofd. Bijvoorbeeld schilderen, behangen, magazijnwerk etcetera. Alles wat je maar langdurig en veel herhaalt. 

Ook slijtage komt helaas veel voor. Uiteraard met name bij ouderen. Dit komt door degeneratie van de pees, maar ook omdat door ouderdom de ruimte tussen de rotator cuffs en het schouderdak kleiner wordt waardoor het knel komt te zitten. 

Op het moment dat je een of meerdere scheuren hebt, komen daar helaas bijna altijd ook ontstekingen bij. Deze kunnen meer pijn geven dan de scheur zelf. Er zijn dus drie dingen waar je op moet focussen, het verhelpen van de ontsteking, het laten revalideren van de scheur(en) en het versterken van de spieren.

Revalidatie zonder operatie

Een scheur klinkt heftig en dat kan het soms ook zijn. Toch heeft het lichaam gelukkig een prachtig herstellend vermogen. Als de peesscheur een langdurige oorsprong heeft, wordt er meestal niet gekozen voor een operatie. De schouderfunctie kan namelijk weer zeer goed herstellen en met het juiste behandelplan verdwijnt ook de pijn weer. 

Uiteraard zijn er allerlei zaken die wij/jij kan doen om het proces soepel te laten vervallen en bij voorkeur te versnellen. 

Allereerst is het belangrijk om de ontsteking eruit te krijgen. Net zoals eerder besproken met de frozen schouder doe je dit bij voorkeur met lichte medicatie zoals paracetamol, ibuprofen of een vorm van antibiotica. Daarnaast geef je de schouder absolute rust om irritatie te voorkomen. 

In sommige gevallen wordt een mitella of ander systeem geadviseerd, zodat de schouder ook echt niet wordt bewogen en wel kan ontspannen. 

In veel gevallen zal de fysio in het begin je schouder bewegen, uiteraard ga je dit zo snel mogelijk weer zelf doen. Maar alleen wanneer het kan. 

Mocht de pijn niet minder worden, kan een injectie met een corticosteroïden toegepast worden. Het is wel belangrijk om je goed te realiseren dat hier ook een nadeel aan zit. Omdat dit een serieus langdurig verdovingsmiddel is zien wij vaak dat mensen te snel weer gaan bewegen en niet goed voelen wat de status is van de blessure, wat ze weer verder weg brengt van herstel. 

Deze eerste periode kan best oplopen. Gemiddeld mag men na 6 weken weer spierversterkend belasten maar dit kan ook langer duren. 

De fysiotherapeut maakt een behandelplan. Op het moment dat de schouder weer pijnvrij of vrijwel pijnvrij is, kan er weer gewerkt worden aan de schoudermobiliteit. Je kunt je voorstellen dat dit best gecompliceerd kan zijn. Je schouder heeft immers langere periode niet of nauwelijks bewogen, en wat je niet gebruikt verliest razensnel functie. 

Je begint met lichte mobiliteitsoefeningen, rekken en strekken zodat de functie van de schouder weer goed is en ook op de juiste manier beweegt. 

Als dat goed gaat, zonder klachten en napijn kan er langzaam aan opgebouwd worden met spierversterkende oefeningen en gewicht. Een secuur klusje. Laat je dus ook altijd adviseren door een goede PT 

Invictus programma

Heb je langslepende schouderklachten en geen tijd om langdurige trajecten aan te gaan? Start dan met ons Invictus programma. Wij zorgen er samen met de beste fysiotherapeut voor dat jij binnen 48 uur na aanvraag een volledig behandelplan inclusief fysiobehandelingen, personal training en voeding+supplementen advies aan de slag kunt.

Wil je dit artikel delen?
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Deel via WhatsApp
Deel via e-mail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.