Common Heroes

Frozen shoulder: Wat is het en vooral, hoe kom je er zo snel mogelijk van af?

Inhoudsopgave

Het begint meestal met af en toe een beetje pijn in het schoudergebied. Een beetje wordt steeds meer. Stijfheid komt erbij. Slecht slapen. Maar het een beetje rust gaat het vast weer over. 

Het wordt erger en erger en dan is het tijd om te gaan kijken wat er aan de hand is. Er zijn vele schouderblessures/klachten. We gaan ze de komende weken allemaal behandelen. We beginnen deze week met een van de meest bekende schouderklachten, de frozen shoulder

Anatomie van het schoudergewricht

Om de frozen shoulder goed in kaart te kunnen brengen is het belangrijk om eerst anatomisch de kennis een beetje bij te spijkeren. 

Het schoudergewricht vormt de verbinding tussen drie botten. Het schouderblad, de bovenarm en het sleutelbeen. Samen het schoudergewricht. Hier omheen zit het gewrichtskapsel. Dit is een soort zak die het gewricht en de gladmakende vloeistoffen bij elkaar houdt. Deze zak is zacht, zodat het gewricht vrij is om te bewegen. 

Uiteraard bestaat het schoudergewricht uit veel meer dan die drie botten. Zo bevat het ook nog drie kleinere gewrichten, zoals het kogelgewricht en hechten er tal van spieren en pezen aan om het gewricht ook daadwerkelijk te kunnen laten bewegen. Maar om het voor nu behapbaar te houden en relevant voor de te behandelen blessure, namelijk een frozen shoulder Is het voldoende om het volgende goed te onthouden: 

Het schoudergewricht vormt de verbinding tussen het schouderblad, bovenarm en sleutelbeen. En er zit een gewrichtskapsel omheen die het gewricht en het “smeermiddel” bij elkaar houdt.

Het schoudergewricht

Wat is een frozen shoulder 

De naam Frozen Shoulder heeft niets te maken met de koude temperatuur, maar wel de stijfheid die daarbij optreedt. 

De medische naam voor een frozen shoulder is capsulitis adhaesiva, capsulitis betekent ontsteking van het kapsel en adhaesiva betekent aanhechting. 

Deze naam zegt dus eigenlijk al wat meer over het probleem wat we hebben. Namelijk een ontsteking aan de aanhechting van de schouder. 

Bij een frozen shoulder zit een een ontsteking in het gewricht, waardoor de onderdelen van het gewricht nu als het ware aan elkaar plannen en dus minder goed, of zelfs zeer slecht kunnen bewegen. 

Wat is de oorzaak van een frozen shoulder

2 tot 5 % van de Nederlanders heeft of krijgt te maken met een frozen shoulder. De oorzaak is niet altijd even duidelijk. Er zijn een aantal oorzaken die verband hebben met een frozen shoulder. 

  • Langdurige rust van de schouder (bijvoorbeeld na een breuk) 
  • Na acuut trauma (een val of ongeluk)
  • Ziekten zoals diabetes, schildklierproblemen, hart en vaatziekten. 

Maar wat tegenwoordig het meeste voorkomt is dat de frozen shoulder een gevolg is van langdurige overbelasting. Met name van verkeerd zitten, werken en bewegen. 

Er wordt onderscheid gemaakt tussen een primair- en een secundaire- frozen shoulder. Bij het eerste is er geen aanwijsbaar probleem, bij het tweede is er wel een aanwijsbaar probleem. 

Wat zijn symptomen van een frozen shoulder

Pijn is een belangrijk signaal en ook een veel voorkomende klacht bij een frozen shoulder. Het wordt ook wel omschreven als “zeurend en drukkend”.

Vrijwel altijd is er een verkleinde bewegingsuitslag. (vandaar ook de naam) Hij voelt stijf en stram aan. Je kan niet alleen zelf de arm slecht bewegen, ook als iemand anders het probeert te doen is het lastig. 

Er zijn drie verschillende fasen:

1. De verstijvende fase. 

Hier wordt de pijn ontdekt, neemt toe en ook de stijfheid neemt toe. Vooral ’s nachts is de pijn storend 

2. De bevroren fase

Het gewricht is nu maximaal stijf. In veel gevallen kan e pijn nu iets afnemen. 

3. De ontdooifase

Stijfheid neemt af, pijn neemt steeds meer af en bewegingsmogelijkheden nemen toe. 

Herstellen van een frozen shoulder

Als je naar de algemene informatie kijkt die verstrekt wordt via de huisarts bijvoorbeeld (en sommige fysio’s) wordt er een gemiddelde herstelperiode van zes maanden tot zelfs wel drie jaar aangegeven. Ook wordt er veel gezegd dat een frozen shoulder vanzelf over gaat. 

In de eerste plaats is het de bedoeling om de ontsteking uit het gewrichtskapsel te krijgen. Dit kan lang duren. Het is er (meestal) niet in een nacht gekomen en zal ook niet in een nacht weg zijn. 

Advies is eigenlijk altijd om ook paracetamol of andere ontstekingsremmende medicijnen te gebruiken. Soms wordt een bepaalde antibioticakuur voorgeschreven als de ontsteking echt aanhoudt. 

Als de pijnklachten lang aanhouden, wordt een injectie met corticosteroïden toegepast om het gewrichtskapsel verlichting te geven. 

Een probleem daarbij is dat het soms onterecht verlichting geeft, het probleem is niet opgelost, maar de pijn is minder. Hierdoor kunnen mensen toch te snel weer de verkeerde dingen gaan doen of weer structureel belasten, omdat de pijn minder waargenomen wordt. 

In enkele gevallen kunnen vrouwen opvliegers of ander hormonaal gerelateerde klachten krijgen omdat het een hormonaal middel is. Gelukkig komt dit niet vaak voor en houdt nooit lang aan. 

Het plaatsen van een injectie heeft niet onze voorkeur, omdat je lastiger kan waarnemen hoe het gaat met het gewricht. Maar op het moment dat er echt bijkomende klachten ontstaan door het structurele slaaptekort, of hoge inname van ibuprofen kan het een goed laatste redmiddel zijn. 

Het is belangrijk om in de eerste fase goed rust te houden in de beweging van het gewricht. Dat wil zeggen dat je alles kan doen wat geen zeer doet. En moet proberen om de ontsteking te verlagen. Goed slapen, gezond eten, voldoende Omega 3, geen alcohol of sigaretten en ontstekingsremmers helpen hier het snelste bij. 

Trainen met een frozen shoulder

Uiteraard is het belangrijk om onder goede behandeling te blijven van een Fysiotherapeut die bij voorkeur ook aangesloten is bij het schoudernetwerk. Het schoudergewricht is niet alleen enorm gecompliceerd, je kan ook echt niet zonder. Het is dus zaak je goed te verdiepen in wie je gaat behandelen. Uiteraard hebben wij zelf een relatie met de beste schouderfysio uit de regio. En wij hebben ook altijd overleg over het behandelplan. 

Wat wij echter jammer vinden is dat er te snel wordt gezegd en geaccepteerd dat je met een frozen shoulder niks kan en dat het vanzelf moet herstellen. 

In veel gevallen is de frozen shoulder ontstaan door verkeerde en overbelasting. En zal dus niet vanzelf over gaan als er niet wat veranderd. 

Bovendien kan er binnen de pijngrens gewoon bewogen worden en is het juist goed om wekelijks aan de slag te gaan. Want zoals je in deze blog kunt lezen en in deze video kunt zien is pijn niet altijd een goede raadgever (meer). 

Uiteraard is het heel belangrijk om niet zelf aan de slag te gaan, maar je goed te laten begeleiden. In de beginfase zal het vooral ook veel draaien om mobiliteit. Verschillende oefeningen om het gewricht soepel te laten bewegen en ook te gaan ontdekken of het wegblijven van de pijn steeds wat langer duurt. 

Om vervolgens rustig op te kunnen bouwen en langzaam met gewicht te gaan laden. 

Uiteraard gaat ook dit niet over één nacht ijs. Maar een actief herstel, mits goed uitgevoerd, is altijd beter, sneller en effectiever dan te gaan zitten wachten en hopen dat het beter wordt.

Wil jij snel aan de slag met je blessure?

Dan raad ik je aan om te staren met ons Invictus programma. Heb jij binnen 48 uur al je intakes bij zowel de fysio als de PT gehad, ben je gestart met de behandelingen en heb je je behandelplan in je hand.

Operatie 

In een enkel geval wordt er een operatie toegepast. Dit is echter pas een bespreekpunt na minimaal twee jaar. Het kapsel kan dan los worden gemaakt tijdens een kijkoperatie.

Wil je dit artikel delen?
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Deel via WhatsApp
Deel via e-mail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *