Vet verliezen: De enige echte manier [+ 10 tips]

Inhoudsopgave

Eigenlijk heeft deze blog een verkeerde titel. Je kunt namelijk geen vet verliezen. Ging het maar zo makkelijk. “oh oeps hebben jullie mijn vet gezien, volgensmij ben ik het verloren”

Nee, afvallen is in de meeste gevallen zwoegen, zweten en hard werken. 

Toch is het mogelijk. Je kunt afvallen en ook gewoon een leuk leven hebben, al ervaren veel mensen dat toch anders. 

Kleine disclaimer: vandaag ga ik je niks nieuws vertellen. Er is geen simple path to skinny wat je toevallig nog niet weet. Aan de andere kant is het ook geen rocket science. Je moet een aantal dingen doen, maar het meeste toch gewoon vooral laten. En daar zit nou net de crux.

Wat bedoelen we met afvallen

Om maar even de neuzen dezelfde kant op te hebben, met afvallen bedoelen we vet verliezen. Niet eens zozeer gewicht, maar echt je vetpercentage verlagen.

Het verraderlijke aan een weegschaal is dat het alleen aangeeft of je lichter of zwaarder bent dan de keer ervoor. Het zegt niks over je spiermassa, vochthuishouding etc. Nu hebben we in de loft wel een weegschaal die wat meer meet dan alleen gewicht, maar het is niet waterdicht.

Je zou ook een huidplooimeting kunnen doen om te zien of je vetpercentage minder wordt. 

Een voorbeeld van een huidplooimeting bij de schouderblad van een persoon. Bron: Overload Worldwide

Het doel is altijd, spiermassa opbouwen (want meer verbranden!) en vetpercentage verlagen (vet verliezen). 

De formule om vet te verliezen

Afvallen is op papier een stuk simpeler dan in het echt. Afvallen is namelijk minder eten dan je verbruikt. Als je dat consequent doet, zul je afvallen. In real life is dit een stuk lastiger, want we hebben overal verleidingen, de hele dag door. En hoewel we in een moderne tijd leven, is ons lichaam nog een zeer oud modelletje.

En in dat modelletje zit nog steeds een functie dat er een signaal af gaat zodra we eten zien. Dat signaal zegt: hebben, je weet nooit wanneer we weer krijgen. Alleen is dat signaal in de tijd van nu helemaal niet meer nodig, er is namelijk altijd eten voor handen. Dus heb je altijd al een streepje achter. 

Daar komt nog bij dat de een meer focus heeft op eten dan de ander, maar waar komt dat door?

Wat gebeurt er in de baarmoeder

Aangezien overgewicht nog steeds enorm toeneemt, blijven onderzoekers actief om te kijken waar het door komt en wat er mogelijk aan gedaan kan worden. 

Een groot onderzoek in Duitsland heeft gekeken naar wat er in de baarmoeder gebeurt. Zij kwamen er namelijk achter dat kinderen die bij de geboorte al zwaar waren, anderhalve keer meer kans hebben op overgewicht in hun latere leven.

Kinderendocrinoloog Inge Gies geeft aan dat vetcellen al worden geprogrammeerd in de baarmoeder. Hoe meer energie er voor handen is, hoe makkelijker de baby zal groeien en hoe groter de kans is dat er te veel vetcellen aangemaakt worden.

Let op: hier kun je niet altijd wat aan doen, en het hoeft ook niet zo te zijn dat vrouwen met overgewicht ook een zware baby krijgen. 

Wel is het een extra rede om te veel extra gewicht tijdens de zwangerschap te voorkomen. 

Aan de andere kant, blijkt dat een moeder die tijdens de zwangerschap aan honger lijdt, mogelijk een baby krijgt met verhoogd risico op welvaartsziekten zoals overgewicht. 

De baby zwemt als het ware in de hormonen van zijn moeder. Als moeder te lang, te vaak en te veel honger lijdt tijdens de zwangerschap, dan kan dat ervoor zorgen dat de baby zicht ontwikkelt met een extra signaal dat het zal opgroeien in een wereld van schaarste. De natuur is daar dan zo prachtig op ingericht dat het ervoor zorgt dat de baby een extra fixatie op eten krijgt, om verhongering te voorkomen. 

Hier is in Nederland uitvoerig onderzoek naar gedaan bij kinderen en later volwassen die zijn verwekt in de hongerwinter. 

In de babytijd

Maar ook als baby kunnen er al dingen gebeuren die invloed hebben op je latere gewicht. Zoals vele ouders weten heb je 2 vormen van voedingsritme. De eerste is voeden op de klok, de tweede is voeden op verzoek. Voor beide is wat te zeggen. Met voeden op de klok kun je iets beter ritme aanhouden, weet je beter dat je kindje niet te veel en niet te weinig eten binnen krijgt en kun je de slaapjes er wat meer op proberen aan te passen. Nadeel is dat kindjes die hongerig zijn, snel weer honger hebben en huilen, en kindjes die weinig trek hebben, steeds volgepropt worden. 

Bij voeden op verzoek geef je eten wanneer de baby het aangeeft. Waardoor je kindje zelf kan groeien in zijn of haar eigen tempo. Maar is er soms geen peil op te trekken en is er de kans dat de baby sneller “spekkig” wordt omdat het te veel drinkt, of dat trek verward wordt met troost (beide gestild door het zuigreflex)

De afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar de gevolgen van honger bij babies. Want hoewel moeders het juist goed willen doen om hun baby niet te veel te drinken te geven om te veel vet te voorkomen. Blijkt dat het hebben van niet gestilde honger bij babies grote gevolgen heeft voor de behoefte naar voeding in een later leven. 

Kinderen die als baby regelmatig honger hadden, willen meer eten, vaker eten en nemen grotere porties. Als dit vervolgens doorgezet wordt tot aan puberteit is de kans groot dat er een verstoord eetpatroon ontstaat en overgewicht als gevolg heeft. 

Kinderen met te veel “spek” verliezen later moeilijker vet

Kinderen die te veel spek hebben tussen hun 2e en hun 6e levensjaar hebben, hebben 80% meer kans op overgewicht in hun latere leven. Het is dus heel belangrijk om hier goed op te letten. 

Deze cijfers gelden pas vanaf 2 jaar, een baby met lekkere spekbeentjes is veel voorkomend en hoeft geen nadelige gevolgen te hebben. Het is ook de natuur die ervoor zorgt dat zolang de baby afhankelijk is van de moeder een extra reserve heeft, je weet maar nooit of mama wel op tijd is met voeden. 

Leefstijl

Bovenstaande zaken liggen veelal buiten je macht en heeft zich in je vroegere leven afgespeeld. Maar veel overgewicht komt ook voort uit een verkeerd eetpatroon. Iets wat al op jonge leeftijd kan ontstaan. Te weinig groente, te veel snoep, verkeerde vleesproducten, vla etc… allemaal patronen die lastig zijn om te doorbreken. 

Veel mensen die hebben gestudeerd zullen beamen dat ook de studententijd een moment uit het leven is waarin het snel misgaat.

Elk pondje gaat door het mondje

Door de eerder genoemde factoren kan het voorkomen dat de een meer trek/honger ervaart dan de ander, en daarom meer vet heeft.

Voor de hand liggender is het dat mensen een verkeerd eetpatroon hebben. Een druk sociaal leven bijvoorbeeld, met veel etentjes. Of de gewenning dat als je tv kijkt, er altijd een bakje chips bij hoort. Of deze: in de auto eet je drop. 

En dat zijn de echt hardnekkige patronen om te doorbreken. Maar het is mogelijk.

2 manieren om af te vallen

Er zijn 2 manieren om af te vallen. De ene is minder eten, waardoor je energiebalans veranderd en je lichaam het vet gaat aanspreken wat je op je lichaam draagt. 

De andere is om meer te gaan verbruiken dan je binnen krijgt door bijvoorbeeld extra te gaan sporten. 

De eerste is effectiever, maar de tweede wordt vaker gedaan. En helaas meestal zonder succes.

De meest gemaakte denkfout is dat je met sporten heel veel calorieën verbrand. Met een uurtje krachttraining verbrand je zo’n 300/600 kcal in een gunstig geval. Je hebt dan nog wel wat extra verbranding van het herstellen van de spieren, maar als je je bedenkt dat een zakje chips van 58 gram al 350 kcal is, dan weet je dat je behoorlijk wat extra moet sporten als je dagelijks zo’n 500 kcal teveel binnen krijgt. 

Bijkomend effect van sporten is dat je lichaam aangeeft wel wat extra energie te kunnen gebruiken en ook het slechte stemmetje in je hoofd zegt eerder “neem maar, je hebt het verdient, je hebt immers al lekker getraind vandaag” 

Aan de andere kant, kan sporten er ook juist voor zorgen dat je gemotiveerder bent om niet te gaan snaaien, want anders is het zonde van je training. Hou je deze benadering aan, dan heeft sporten een gunstig effect op afvallen. 

Let op, bij afvallen heb je een extra gunstig effect, namelijk dat je meer spiermassa opbouwt. En hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer je verbruikt en hoe meer je mag eten (joepie!) voordat je aankomt. 

Dit is niet het geval met op de crosstrainer staan, of een dansles volgen. Hoewel je hiermee lekker kcal verbrand, levert dit je geen extra spiermassa op en dus ook geen extra voordelen. 

De gouden combi

Het beste is een combinatie van minder kcal eten, en meer bewegen. En ook dan weer, krachttraining om meer spiermassa op te bouwen en dus standaard meer te verbranden. 

De 10 belangrijkste tips om gezonder te eten met minder calorieën

  1. Zorg dat je alleen maar gezonde dingen in huis hebt. Als je geen snaaiwerk hebt, kun je het ook niet nemen. Leg je koelkast vol met groente en fruit. En ook voor je kinderen is het beter, zie de eerste drie alineas.
  2. Vermeid bewerkte producten. Geen koeken, snoep, chips, vla, maar ook zo min mogelijk producten als bewerkt vlees (slavinken, hamburgers, worsten) deze bevatten heel veel vet en kcal. 
  3. Kies voor volle producten, maar dan minder. Geen 300 ml magere yoghurt, maar een klein schaaltje volle yoghurt, met wat nootjes bijvoorbeeld. Het vet is belangrijk voor de hormoonhuishouding en geeft veel meer vulling, waardoor je langer verzadigd bent en minder snel gaat snaaien
  4. Veel vezels. Neem veel vezelrijke producten, deze verzadigen meer. Groente bij iedere maaltijd, volkoren producten, extra lijnzaad, havermout etc. 
  5. Neem niet te veel koolhydraten. Wij Hollanders houden ervan. Koolhydraten. Brood, 2 keer per dag, piepertje in de avond, plakje ontbijtkoek… Ook onze kinderen moeten eraan geloven. Maar we hebben tegenwoordig niet zo veel koolhydraten meer nodig. Ze dienen als goede brandstof en er is niks mis mee, maar de hoeveelheid is wat te veel. Meer eiwitten en vet zijn belangrijk voor de verzadiging, dat is je basis en die vul je aan met koolhydraten. Ik eet ze zelf bijna niet en als ik ze neem, dan na mijn training. Even bijvullen
  6. Alcohol. Alcohol is het vierde macronutrient naast eiwitten, vetten en koolhydraten. Nadeel van alchohol is dat het, in tegenstelling tot de andere nutrienten, NIKS toevoegt. Het is in geen enkel opzicht een bijdrage aan een gezond eetpatroon. Daarnaast is het een grensvervager waardoor je sneller zwicht voor ongezonde troep. Oja, het is ook een toxische stof en schadelijk voor het lichaam. Niet doen dus. 
  7. Frisdranken. Probeer geen kcal te drinken. Ze geven namelijk geen verzadiging en wel snelle kcal. 
  8. Eet in rust. Niet voor de tv, niet met je telefoon en niet met je computer er naast. Eet bewust en luister naar je lichaam wanneer je vol zit. 
  9. Vervang vlees voor vis of een vegetarische optie. Vlees bevat veel kcal en kan goed weggelaten worden. Een goed gevulde curry met groentes en kikkererwten is net zo voedzaam maar veel minder kcal dan met biefstukpuntjes erbij bijvoorbeeld. 
  10. 3 maaltijden per dag. je hoeft niet de hele dag te eten en elke keer dat je wat eet maakt je lichaam insuline aan. Hoe vaker dit proces zich herhaalt, hoe groter de kans op diabetes type 2 en hoe groter ook de kans is dat je eraan gewend raakt om vaak te eten en daar ook steeds zin in hebt. Het beste is om 3 flinke maaltijden te nemen en daartussen niet meer. 


Afvallen is lastig. Je moet dingen laten, sterk zijn en zeker in het begin als je nog geen resultaat ziet, volhouden. 

Door te sporten verandert je lichaam tijdens het afvallen. Je wordt strakker en gaat je lekkerder in je vel voelen. Het gebruik van Collageen kan bijdragen om je huid soepel en elastisch te houden in je afslank proces. Daarnaast draagt het bij aan gezonde nagels, huid en gewrichten. Deze adviseren wij er dus altijd bij te nemen en verkopen we ook in de loft. 

Als je niet weet waar te beginnen, kun je deelnemen aan een van onze 100 dagen programma’s waarin we samen aan de slag gaan om 10 kilo af te vallen. Minder kan, meer natuurlijk ook, maar dan niet in 100 dagen. 

En vergeet niet, afvallen is een marathon, geen sprint. Hoe graag we het ook willen

Wil je dit artikel delen?
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Deel via WhatsApp
Deel via e-mail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.