superfoods 4 onwijs gezonde ingrediënten

”Superfoods”: 4 ingrediënten die onwijs gezond zijn

In deze blog geven wij vier ingrediënten die onwijs gezond zijn. Lekker, makkelijk door maaltijden te gebruiken of gewoon lekker om te nuttigen.

Wat zijn ”superfoods”?

De reden dat superfoods tussen haakjes is gezet, is omdat het geen geldige definitie heeft. Eigenlijk is de term bedacht om aan te duiden dat iets heel gezond is en/of kan bijdragen aan een gezondere leefstijl (en het vermarkt lekker). De ingrediënten die in deze blog zijn beschreven zijn dus vooral erg gezond. Laten we beginnen.

1. Knoflook

Knoflook is gezonder dat je denkt. Examine.com laat zelfs weten dat het toevoegen van knoflook in je recepten een van de gezondste gewoonte is die je kan hebben. Daarbij zorgt knoflook ervoor dat je minder snel ziek wordt. Uit een onderzoek van Nantz et al. blijkt dat mensen die 90 dagen lang gestructureerd knoflook aan hun eten toevoegen, het aantal symptomen in hun lichaam van verkoudheid en griep flink afneemt. Bij deze groep personen was er een groot verschil te zien ten opzichte van een groep personen die geen knoflook toevoegde aan hun maaltijden. Verder is knoflook erg goed voor je hart. Wanneer je structureel twee maanden knoflook nuttigt is er een verlaging te zien in het cholesterol gehalte.
Waar kan je dan nu knoflook gebruiken? Bijvoorbeeld door je geklutste ei met zalm. ‘S avonds kan je het toevoegen door de saus van je pasta. Wees creatief.

2. Kiwi

Wereldwijd vertegenwoordigd de kiwi minder dan 1% van de fruitschaal. En dat is weinig! De fruitschaal bestaat voornamelijk uit appels, sinaasappels en bananen. Zonde, want de kiwi bevat meer vitaminen dan elk van de zo net genoemde fruitsoorten. En niet alleen de kiwi is erg gezond. De schil bevat namelijk onwijs veel vezels, vitamine E en foliumzuur (tot 34% van de hele schil). Foliumzuur is trouwens erg gezond voor zwangere vrouwen, omdat het zorgt voor een gezonde ontwikkeling van het zenuwstelsel. Verder wordt de schil van de kiwi gezien als een natuurlijk slaapmiddel. Het bevordert de kwaliteit van je slaap.

3. Mosselen

Niet alleen mosselen, maar alle schelpdieren zijn gezond. 150 gram mosselen zorgen voor 18 gram eiwitten, 129 calorieën en 7% leucine (= een essentieel aminozuur dat sterke effecten heeft op de spieropbouw). Verder is de mossel een goede bron van kalium (wat kan bijdragen aan een gezonde bloeddruk, gezond zenuwstelsel en goede spierwerking), magnesium (zorgt o.a. voor de vorming van botten en spieren) en zink (draagt bij aan de opbouw van eiwitten, de groei en ontwikkeling van weefsel en een goede werking van het immuunsysteem).
Wanneer je veel aan krachttraining of andere sporten doet kom je sneller aan een zink te kort, helemaal wanneer je veel zweet. Het gevolg hiervan is dat je minder testosteron aanmaakt. Aangezien je voor natuurlijke testosteron productie zink nodig hebt, is het dus belangrijk dat je dit genoeg binnen krijgt. Mosselen kunnen er dus voor zorgen dat je dit op een bepaald niveau houdt of dat je je testosteron een ‘boost’ geeft.

Hoe vaak moet je dan mosselen eten? Start met één keer per week/twee weken. Stop de mosselen in kokend water met zout, laat het koken voor ongeveer vier minuten en klaar! Makkelijk en lekker (als je er natuurlijk van houdt).

4. Spinazie

Groene groenten zijn goed voor ons. Dat is duidelijk. Maar wist je dat groene groenten bijdragen aan de prestatie op het gebied van krachttraining? Dit komt door de hoge concentratie aan nitraat dat in groene groenten zit. Dit verhoogd de productie van stikstofmonoxide in het bloed. De stikstofmonoxide zorgt ervoor dat je hart- en bloedvaten wijder open gaan staan. Dit zorgt onder andere voor een betere ‘pomp’ in de sportschool, maar het zorgt ook voor een lagere bloeddruk en het beschermt je hart. Uit onderzoek van Mosher et al. blijkt dat wanneer er voor 6 dagen, 400 milligram bietennitraat per dag wordt gegeten, er een flinke stijging is in het aantal herhalingen en het aantal gewicht tijdens het bankdrukken.
Dus.. elke dag ‘blader’ groenten als spinazie en boerenkool eten is gezondheid! Niet alleen voor de hoge waarden aan micronutriënten, maar ook voor de spieren.

Conclusie

Probeer een van deze ingrediënten (of meerdere) elke dag toe te voegen aan je maaltijden. Als je een lekker recept weet, laat het dan even weten in een reactie onder dit bericht.

Share on facebook
Delen
Share on twitter
Delen
Share on linkedin
Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen bekeken ook