Voor iedereen die langdurig pijn ervaart tijdens of na een blessure
Pijn heeft een belangrijke functie in ons lichaam. Maar zoals alles in het leven, heeft alles een andere kant van de medaille. Dat is bij pijn niet anders. Het beschermt je voor erger, maar is dat wel altijd terecht, wanneer weet je wanneer je moet stoppen, of wanneer je door kunt gaan.
Als je pijn beter begrijpt, krijgt je daar meer inzicht in.
Inleiding
Veel van onze klanten komen bij ons omdat ze pijn hebben. Pijn tussen de schouderbladen, langdurige hoofdpijnen die beginnen vanuit bovenin de nek, lage rugpijn of een continue zeurende pijn in het schouderblad.
Ons natuurlijk reflex is om te stoppen als we pijn ervaren. Een prachtig stukje natuur. Maar wanneer is pijn een oprecht reflex, en wanneer is pijn een “herinnering van het geheugen”
Wat is pijn
Het is belangrijk om pijn te begrijpen, voordat je het kunt gaan aanpakken of oplossen.
Pijn is een beschermingsmechanisme. Het is jouw lichaam die je probeert te beschermen voor jezelf. Pijn wordt niet gecreëerd op de plek waar je (denkt dat je ) het voelt, maar in je hersenen. Het wordt gevoed door een aantal factoren, biologisch, psychologisch en de omgeving.
Het is in feite een prachtig systeem. Het waarschuwt je als je je handen wast in kokend water bijvoorbeeld. Of bij een acute blessure zorgt het dat je stopt met wat je aan het doen bent.
Maar het pijn mechanisme kan ook ontregeld raken.
Stel jezelf bij pijn altijd de vraag: is het terecht dat mijn lichaam mij het signaal geeft dat ik nog steeds bescherming nodig heb? Is het antwoord ja, dikke prima. Maar is het antwoord nee, dan moet je aan de bak.
Wanneer is het antwoord ja?
Als je een blessure hebt gehad, je hebt iets verrekt met het sporten bijvoorbeeld, dan is het logisch dat je lichaam een pijnreactie geeft. Stop er nu mee! zegt. En bijvoorbeeld stijf wordt op de desbetreffende plek, zodat je het ook daadwerkelijk gaat ontzien en je lichaam aan de slag gaat.
Wanneer is het antwoord nee?
Je hebt die blessure opgelopen, je hebt het een periode wat rustiger aan gedaan, je hebt behandelingen bij de fysio gedaan. En volgens de experts is de klacht verholpen. Toch hou je pijn. Het is je eerste reactie om te twijfelen aan de prof. Zou kunnen, maar het is logischer om te twijfelen aan je pijnbeleving.
“Maar ik voel het echt” hoor ik soms. Denk dan aan de eerdere tekst en realiseer je je dat pijn een reactie in het brein is. Pijn is dus in feite een gedachte. En niet alles wat je denkt is waar.
Hoe komt dat? Je hersenen nemen dan niet meer helemaal goed waar of er nog echt een klacht is, en is in feite te goed geworden in het beschermen van je lichaam.
Dan is het tijd geworden om toch weer aan de slag te gaan.
Ga weer bewegen
Als je zeker weet dat de blessure voorbij is, is het tijd om langzaam aan die regio weer te gaan trainen. Op het moment dat je weer meer gaat bewegen, gaat je brein ook weer ontdekken: hey! Dit kan, het gaat goed, ik kan de pijn “loslaten” Op dit moment ben je eigenlijk het pijngeheugen weer aan het heropvoeden, of hertrainen.
Je lichaam is gebouwd om te bewegen. Het heet niet voor niets het bewegingsapparaat. Op het moment dat je voorspelbaar, veilig en verantwoord weer gaat trainen, noem je dat graded activity. In vaste opbouw ga je je lichaam weer meer belasten. Het geweldige aan ons lijf is, is dat het mega slim is. Voorbeeld: je eet altijd om 09.00. Wat gebeurt er, je hebt altijd om 09.00 trek. Voorspelbaarheid. Met trainen is het net zo, zeker bij herstel. Als jouw lichaam dus weet dat jij je pijnlijke schouder altijd om de 3 dagen belast, met iedere keer een klein beetje extra gewicht, weet het dat het belast gaat worden. Voorspelbaarheid.
Pijn neemt toe na activiteit
Het is logisch dat de pijn toeneemt na de activiteit. Hoe licht het ook was. Dit is je brein die je lichaam wil beschermen. Vervolgens neemt de pijn weer af. Je brein merkt: oh… het valt wel mee. Dit herhaalt zich. Je bent je brein weer aan het trainen.
Hoe merk je dat het beter wordt? Als de pijn na de belasting steeds iets minder wordt en/of minder lang aanhoudt.
Ja, het is vreselijk dat het soms zo lang duurt. Maar het is ook logisch. Hoe langer je met een blessure hebt gelopen, hoe langer het duurt om het op te lossen. En bijkomend, ieder lijf is anders dus bij de een duurt het ook langer dan de ander.
Tips
- Wacht niet te lang, ga bij een blessure snel aan de slag en ga niet zitten wachten tot het vanzelf over gaat
- Lees je in over pijn
- Stel de “is de pijn terecht” vraag
- Ga niet te hard van start.
- Werk in ritmes, zodat je lichaam zich kan voorbereiden
- Werk met een of meerdere professionals. Fysio’s en PT ers hebben veel raakvlakken, maar zijn experts in hun eigen gebied. Gebruik ze ook daarvoor 🙂