Wat is Clubhouse? En wat mis ik?

Inhoudsopgave

De grote vraag: Wat is Clubhouse? En wat mis ik?

“Wil jij nog een invite voor Clubhouse?” 

“Hmm… is het wat? Ik ben er nog niet aan toe gekomen”

“Ja het is zeker wat. Maar wel een hoog FOMO gehalte. Dus be prepared”

Zo ging het gesprek wat ik gister had. En elke keer als ik op social media zet dat Cees en ik “live” gaan op Clubhouse, krijg ik vragen over wat het precies is. Dus vandaag een korte blog over dit nieuwe social media kanaal. 

Wat is Clubhouse?

Clubhouse is de nieuwste Social media app en heeft nu al 2 miljoen gebruikers. 

Het is een online platform waarin je live gesprekken kunt voeren en luisteren. Eigenlijk is het een mix tussen een podcastplatform en een socialmediakanaal. De focus ligt op gesprekken. Er zijn dus ook geen foto’s en video’s te zien.

En net als in het leven, zijn er geen tweede kansen. 

Hoe werkt het

Als je als spreker wil optreden, start je een “room”. Eigenlijk een digitale vergaderzaal waar mensen zelf in kunnen gaan om te luisteren. Je kunt in je eentje een betoog houden over een onderwerp waar mensen naar kunnen luisteren. Het is voor de luisteraars mogelijk om vragen te stellen. 

Leuk natuurlijk, maar je moet wel zeker zijn van je eigen kennis. Want je gaat natuurlijk af als een gieter als iemand je een vraag stelt waar je geen antwoord op hebt (terwijl het wel gerelateerd is aan je onderwerp). 

Wat je vaker ziet is dat twee of meerdere personen de handen ineen slaan en samen een room hosten, zodat ze met elkaar kunnen praten, vragen stellen etc. Op deze manier is het wat laagdrempeliger om te beginnen en is het minder erg als je in eerste instantie weinig, of zelfs geen luisteraars hebt. 

Wat zijn de voordelen

Het leuke is dat het heel interactief is. Dus je krijgt als spreker soms onverwachte vragen en als luisteraar is het mogelijk om je prangende vraag beantwoord te krijgen. Er zitten grote namen op Clubhouse, dus bij wijze van spreke zou je je vraag kunnen stellen aan iemand waar je anders honderden euro’s voor zou moeten betalen. 

Daarnaast is het leuk als spreker dat je ook echt live deelnemers hebt. Als je op youtube een video opneemt bijvoorbeeld, kan het zo zijn dat je voor een lege zaal staat te spreken omdat je fans denken: ik kijk het op een later moment terug. Dat geeft een leeg gevoel. 

Daarnaast is er geen afleiding van mooie plaatjes, gelikte feeds en geknipte filmpjes. Je kwaliteit komt dus echt naar voren. Ben je een goede spreker, heb je een eerlijk verhaal? Dan is dit je platform. En je scheidt de influencers die mooie plaatjes delen en daar veel volgers mee hebben, van de content makers die gewoon graag een boodschap willen brengen. 

Het is dus ook veelal educatief. 

Wat zijn de nadelen

Juist doordat je alleen live mee kunt doen, heb je als maker naderhand weinig aan de content. Je bent de tijd kwijt en kunt het niet later delen met je fans. Al zie ik nu wel dat mensen vervolgens de gesprekken opnemen en deze plaatsen als podcast. Alleen is dan ook het effect wel weer weg. 

Daarnaast is het moeilijker om een publiek te krijgen, omdat het wel moet schikken voor mensen. 

Ik heb bijvoorbeeld de keuze gemaakt om 3 x per week live te gaan. Maandag, woensdag en vrijdag van 12.30/12.50. Tijdens de lunch. “Aan de lunchtafel” heet het. Maar ‘s avonds zou je wellicht meer volgers hebben, maar dat is PT en kind-technisch niet haalbaar.

Een ander nadeel is dat het alleen voor iPhone gebruikers toegankelijk is. Wellicht dat android gebruikers straks ook worden toegevoegd. 

Ook is het niet vrij toegankelijk en moet je een invite krijgen van een Clubhouse gebruiker. Nu heb ik inmiddels een klein clubje mensen die met enige regelmaat Clubhouse invites over hebben. Dus als je hier gebruik van wilt maken, neem dan via social media contact met mij op. 

Sam en Cees op Clubhouse

Iedere maandag en vrijdag van 12.30/12.50 gaan wij live over fitness en voeding gerelateerde onderwerpen. Doorgaands gaat het maandag over eten en vrijdag over trainen.

Op woensdag middag ben ik ook live, van 12.30/12.50 en gaat het over wisselende onderwerpen. Ik probeer altijd mensen te interviewen. Uiteraard lifestyle gerelateerd. 

Volg mij!

@sam.degeus

Spreek je op Clubhouse?

Wil je dit artikel delen?
Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op LinkedIn
Share on pinterest
Deel op Pinterest
Share on whatsapp
Deel via WhatsApp
Share on email
Deel via e-mail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *