Wat UPS en jouw gezondheid gemeen hebben?

Inhoudsopgave

20% van de dingen die je doet, bepalen voor 80% je resultaat. Dit geldt eigenlijk voor alles wat je doet in je leven. 

Afhankelijk van je doel kan die 20% er dus voor zorgen dat je gewenste resultaat er net niet lekker uit komt. Bijvoorbeeld: Als jij 80% van de tijd gezond en kcal beperkt eet en 20% van de tijd de teugels laat vieren, zal je aan het eind van de week precies weer op 0 uitkomen. Wat prima is als je op gewicht wil blijven, maar als je bijvoorbeeld wilt afvallen, is dit niet wenselijk. 

Maar het werkt ook de andere kant op. Vaak zijn er kleine foutjes in je gezonde leefpatroon (of werkpatroon, leerpatroon etc) die een groots resultaat kunnen hebben.

UPS 

Een prachtig voorbeeld is UPS. Een van de grootste pakket bezorg bedrijven van de wereld. Zij besparen met een kleine tweak in hun systeem ruim 300 miljoen euro. 

We kennen ze wel, de bruine busjes met geel gouden logos van UPS. Een bedrijf wat altijd blijft innoveren, ontwikkelen en optimaliseren.

Loop dispatch methode

In 2008 introduceerden ze de “ loop dispatch methode” een methode waarbij ze de bezorgers alleen maar rechtsaf lieten slaan, tenzij echt niet anders mogelijk. Een kleine wijziging die niet alleen minimaal, maar ook onhandig lijkt, toch?

Well, think again. Want hoewel je op het oog misschien zou denken dat het langer duurt en je meer om moet rijden. Is niets minder waar. Want doordat het verkeer op de rechterbaan langzamer maar stabieler doorrijdt, verbruiken de auto’s minder benzine. En doordat er op minder kruisingen linksaf geslagen hoeven worden, ontstonden er minder schades. En omdat er minder kilometers werden afgelegd, werd er nog meer benzine gespaard. 

Alles bij elkaar goed voor een besparing van zo’n 300 miljoen euro. En dat zonder extra tijd kwijt te zijn. 

En er was meer. Het bleek dat de chauffeurs dagelijks enkele secondes bezig waren met het vinden van hun sleutels na het afleveren van een pakketje. Stel, het zijn 5 seconden per afgeleverd pakket en 120 pakketten per dag, dan heb je het al over 10 minuten per dag. 

Daar werd wat op verzonnen. Ze maakten een ring aan de autosleutel die je om je pink kon hangen. Op deze manier hoefde je nooit meer te zoeken naar je sleutel.

2 voorbeelden van een minimale wijziging, met maximaal effect. 

Ongetwijfeld denk je nu: Ja hallo, dat is lekker makkelijk, maar zulke belangrijke dingen doe ik niet. 

Toch is dat meestal niet zo. Ben je gezond, fit, sterk, vitaal en zonder klachten. Dan is het misschien wel waar. maar in de meeste gevallen komen 80% van je klachten, voort uit 20% van de dingen die je doet. 

Weer 2 praktijkvoorbeelden

Kees kwam ooit bij mij, een paar kilo te zwaar. Na het eerste gesprek kwam al gauw naar voren dat hij iedere avond een bakje noten nam. Lekker gezond, goed voor de vetten enzo. Wat bleek, dat bakje was bijna 100 gram en goed voor zo’n 560 kcal extra per dag. 

We vervingen de noten voor een stuk fruit of een schaaltje zuivel en al gauw was Kees die paar extra kilo’s kwijt. 

Of neem Esther. Al 15 jaar last van haar rug. Inmiddels had ze zichzelf geschaard in de categorie “ik heb nou eenmaal altijd rugklachten”. Maar na een aantal sessies kwam naar voren dat haar bilspieren niet goed functioneerden waardoor er een disbalans in het lichaam was ontstaan. 

Een traject van behandelen en trainen volgde, met als gevolg dat ze sindsdien geen rugklachten meer heeft. 

Realiseer je wel, dat verandering niet vanzelf gaat. En het zijn kleine dingen die je moet veranderen, maar wel vaak de dingen die het lastigst zijn. En daarom beginnen we er vaak niet aan. Maar ik beloof je, hoewel de weg misschien wat hobbelig is, bereik je uiteindelijk je ideale bestemming. 

Wil je dit artikel delen?
Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op LinkedIn
Share on pinterest
Deel op Pinterest
Share on whatsapp
Deel via WhatsApp
Share on email
Deel via e-mail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *