Paddenstoelen en champignons: 2 heerlijke recepten

Inhoudsopgave

De luchtvochtigheid stijgt, het begint weer kouder te worden en de blaadjes vallen van de bomen. De perfecte voedingsbodem voor paddenstoelen om zich te laten zien

Wat de natuur je geeft, heeft meestal een rede of functie. Wist je dat paddenstoelen en enorme antivirale werking hebben? Niet zo gek dus dat ze nu voor het oprapen liggen, juist in de maanden dat je immuunsysteem van nature wat lager is en de virussen makkelijker grip op je hebben.

Paddenstoelen goed voor je immuunsysteem

Maar waarom zijn paddenstoelen nou zo goed voor je gezondheid? In de Aziatische landen en Chinese geneeskunde worden paddenstoelen an eeuwen gebruikt als medicijn. In de Westerse wereld zijn we nu langzaam aan steeds bekender aan het worden met de variaties en mogelijkheden en worden er ook langzaam aan wat onderzoeken naar gedaan.

De paddenstoelen zijn een goede stimulator van het immuunsysteem vanwege de essentiële suikers die ze bevatten. Deze suikers ( Beta-glucanen en Polysachariden) nodigen het immuunsysteem als het ware uit om actiever te gaan werken. 
Daarnaast helpt het om infecties sneller uit het lichaam te werken. Handig bij bijvoorbeeld een verkoudheid of griepje.

Wereldwijd zijn er zo’n 15.000 paddestoelen. Waarvan er ongeveer 800 een medische werking hebben. Een van de bekendste is de shiitake. Maar er zijn er momenteel veel meer te verkrijgen. Denk bijvoorbeeld aan de zwarte trompet paddestoelen, enoki, portobello, koningsboleten, oesterzwammen, cantharellen, eekhoorntjes brood of pieds de mouton of cantharellen.

Al met al is het dus een heel goed idee om lekker veel gebruik te maken van paddenstoelen in je recepten. Ze zijn niet alleen gezond, maar doen het ook nog eens prachtig op je bord. En vergeet natuurlijk de smaak niet.

Pasta met gemengde paddenstoelen

4 personen
30 minuten

Ingrediënten

400 gr gemengde paddenstoelen
Olijfolie
2 teentjes knoflook
Zout en peper
1/2 citroen
450 gr verse pasta
1 stuk parmezaanse kaas om te raspen
4 takjes peterselie
40 gr boter

Bereiding

Borstel de paddenstoelen schoon indien nodig, maak ze niet nat. Snij ze in dunne plakken. Pel de knoflook en snij deze fijn.

Giet een flinke scheut olijfolie in een hapjespan en verhit deze goed. Voeg de paddenstoelen toe en bak ze kort aan. Hussel ze goed door en voeg dan de knoflook, wat zout en peper toe en draai het vuur laag. Blijf regelmatig husselen.

Kook ondertussen de pasta volgens de verpakking al dente. Rasp alvast de parmezaanse kaas en snij de peterselie fijn.

Giet de pasta af en voeg toe aan de champignons. Voeg de boter in blokjes toe en knijp het sap uit de halve citroen. Blijf de pasta lichtjes om husselen totdat de boter gesmolten is.

Verdeel de pasta over de borden en serveer je gerecht met de kaas en peterselie.

Pasta met gemengde paddenstoelen

Oosterse paddenstoelensoep

4 personen
15 minuten

Ingrediënten

1 zakje misopasta voor 1L soep
1 teen knoflook
150 gr sojaboontjes in schil uit de vriezer of sigaar snaps
350 gr gemengde paddestoelen naar keuze
150 gr sojaboontjes in schil uit de vriezer of sigaar snaps
1 rood pepertje
2 takjes koriander
1 takjes munt
1 limoen

Bereiding

Zet een pan met 1 L kokend water op het vuur en voeg de misopasta toe. Pel de knoflook en doe deze in z’n geheel in de pan.

Haal de sojaboontjes uit de vriezer en voeg ze toe aan de misosoep. Snij ondertussen de pepertjes in dunne ringen en voeg er een paar toe aan de soep.

Maak de paddenstoelen schoon indien nodig en voeg ook deze toe aan de soep. Heb je ook enoki? Hou deze dan apart, die doe je er als laatste bij. Staat leuk, en ze worden heel snel gaar.
Laat de champignons ongeveer 3 minuten meekoken.

Verdeel de soep over 4 kommen (vis de knoflook er wel even uit), garneer met de koriander en munt en snij een limoen in partjes en knijp als laatste het sap uit over de soep.

Hou je van pittig? Voeg dan nog een paar pepertjes toe.

Oosterse paddenstoelensoep

Wil je dit artikel delen?
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Deel via WhatsApp
Deel via e-mail

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *