Wat is stress?

Inhoudsopgave

Stress is een begrip dat al jaren wordt gebruikt in de geneeskunde en de psychologie. Het betekend niets meer dan: de spanning die optreedt bij een verstoring van het evenwicht tussen de draaglast en de draagkracht van een persoon.

Waarschijnlijk denk je dat je ondertussen alles wel hebt gelezen over stress maar heel veel mensen gelukkig ook niet.

Want als 9 van de 10 mensen als antwoord op de vraag: ‘Hoe gaat het met je?’ als antwoord heeft: ‘Druk!’ en dus geen flauw idee heeft of het goed of slecht met hem/haar gaat (tenminste, dat maak ik er op uit). Dan zit je toch wel tegen het niveau stress aan.

Een goede reden om er een blog aan te wagen.

Stress is goed

Om alles meteen een stuk duidelijker te maken begin ik met het feit dat stress eigenlijk heel goed is. Iedereen heeft wel eens te maken met gezonde spanning. Denk aan een belangrijke wedstrijd, een examen of een deadline die je moet halen. Stuk voor stuk onderwerpen die voor stress kunnen zorgen. Door de stress die je hierbij ervaart zorgt je lichaam er op dat moment voor dat je voorbereidt bent op wat komen gaat. Het moment dat je je wedstrijd, je examen of je deadline gehad hebt, kan je lichaam weer rustig ontspannen.

De stress die je hier ervaart gaat nog onder de noemer gezond. Tot nu toe niks aan de hand!

Je hoeft je namelijk pas zorgen te maken als je lichaam die ontspanning niet meer kan vinden. Hebben wij even mazzel dat ons lichaam tig manieren heeft om ons te vertellen dat de manier waarop we nu bezig zijn niet oké is.

Welke manieren dat zijn? Komen ze…

  • Je denkt veel na en kan de gedachten niet goed naast je neerleggen,
  • Je slaapt slecht of valt slecht in slaap,
  • Je bent moe of hebt weinig energie,
  • Je voelt je somber,
  • Je vergeet een hoop,
  • Je bent gespannen,
  • Je bent sneller boos of verdrietig,
  • Je valt in een ongezond leefpatroon (ongezond eten, alcohol, roken, minder bewegen, minder ontspannen),
  • Je bent vatbaarder voor een verkoudheid of de griep,
  • Je hebt last van nek, schouder of rugklachten,
  • Je hebt last van hoofdpijn,

Zo op een presenteerblaadje herken je ze natuurlijk allemaal en waarschijnlijk zijn er veel meer signalen maar dit is sowieso de basis. Ben je na het doornemen van dit lijstje herkenbare dingen tegen gekomen? Dan kun je op dit moment 2 dingen doen. Of je kunt wegkijken en proberen om alle signalen te verzamelen, of je kunt er voor kiezen om er direct iets mee te doen. En voor die laatste groep ga ik rustig nog even verder!

Om iets met de symptomen te doen die je herkend, is het fijn om te begrijpen waarom stress deze symptomen veroorzaakt. Dit maakt dat je ook sneller begrijpt hoe je er iets aan kunt doen en waarom dat gaat werken.

Daarom neem ik je even mee naar de werking van ons zenuwstelsel, geen zorgen! Ik houd het gewoon Nederlands en kort!

Zenuwstelsel

Zenuwstelsel A: deze werkt als we actief zijn en bij stress. Het activeert onze hartslag, ademhaling en spieren. Zorgt ervoor dat de bloeddruk omhoog gaat en laat ons transpireren. Voor het gemak is dit het zenuwstelsel dat we gebruiken bij onze bewuste acties.

Zenuwstelsel B: deze zorgt voor rust, herstel en ontspanning. Denk hierbij aan de onbewuste acties van ons lichaam zoals de spijsvertering, slapen en andere processen waar we geen erg in hebben.

Wat je moet weten over deze zenuwstelsels is dat ze als water en vuur zijn! Deze 2 kunnen helemaal niet met elkaar. Als de ene aan het werk is dan laat de ander zich niet zien en andersom.

Bij een goede balans hoor je daarbij niemand klagen. De problemen komen uiteraard pas als 1 van de zenuwstelsels de overhand gaat nemen. En laat dat bij stress nou stelsel A zijn. Ga maar na als je alleen nog maar gebruik maakt van zenuwstelsel A, dat maakt dat de symptomen die hierboven genoemd zijn makkelijk te verklaren zijn, vaak in een soort van domino effect. Net zoiets als hieronder is weergegeven:

Buiten de stress voor een spannende wedstrijd, examen of bruiloft om komt de meeste stress vaak sluimerend. Het begint er vaak bij dat je iets meer balletjes hoog wilt houden dan dat je aankan. Hoe meer balletjes je hooghoudt hoe groter je probleem! En net als bij een volleerd jongleur komen de balletjes continue weer voorbij. Dat hooghouden doe je natuurlijk niet voor niks. Uiteindelijk wil je daar wel wat credits voor! Betekend wel dat je niks mag laten vallen natuurlijk.

En daar gaan we…. Vaak beginnen we met malen. Zoals komt elk balletje voorbij, vaak ook nog op het moment dat je eigenlijk wilt gaan rusten. Dat maakt natuurlijk niet dat je makkelijker in slaap valt of beter nachten gaat maken.

Het gevolg van een paar van dit soort nachten zal niet geheel als een verrassing klinken. Het kan namelijk zo zijn dat je wat vermoeid gaat raken.

Maar je bent een volhouder en je gaat kosten wat het kost die balletjes hoog blijven houden. Al je energie gaat in die balletjes zitten!

Je vergeet het belang van andere dingen, hebt daar ook helemaal geen tijd voor, sterker nog.. over tijd gesproken.. Je hebt niet eens tijd om fatsoenlijk te koken. Je verliest jezelf in slechte gewoontes. En ergens in je achterhoofd weet je dat je niet goed bezig bent, maar hé, die balletjes hea!

Gelukkig is het allemaal maar eventjes en kan je straks alles weer oppakken. Tenminste je moet jezelf toch iets voorhouden om het slechte gedrag en keuzes goed te praten?

Dagen worden weken en weken worden maanden. Je hebt die balletjes aardig onder controle, je hebt alleen geen idee of het er ondertussen meer of minder zijn geworden. Dat overzicht is ondertussen allang al weg. En waarom was je hier ook alweer mee begonnen? Geen idee! Maar zoals eerder gezegd, opgeven is geen optie! Dus gaan we door! Ondertussen zie je op hetzelfde moment om je heen wel iedereen leuke dingen doen en genieten van het leven. Om je heen doen mensen de dingen die jij eigenlijk wilt doen maar die je niet kan doen! Jij hebt immers die balletjes in handen.

Dit brengt je op het punt dat je jezelf somber gaat voelen, je bent boos en verdrietig op hetzelfde moment maar op wie en waarom vraag je jezelf niet af.

Waarschijnlijk ligt het aan de mensen om je heen die niet dezelfde keuzes hebben gemaakt en die wel tijd hebben voor andere dingen. Best oneerlijk natuurlijk.

Ondertussen komen daar ook de lichamelijk klachten. Dat continue maar aanstaan maakt dat die spieren ook wel een keer oververmoeid moeten raken. Die spierspanning kan er ook nog wel bij. Gelukkig kamp je al zo lang met de andere symptomen dat je daar niet eens meer echt last van hebt.

Ondertussen heeft je lichaam geen idee meer hoe het jouw moet laten zien dat je niet heel lekker bezig bent, en zeg zelf, het heeft toch al aardig wat uit de kast gehaald! Dan toch nog even die hoofdpijn erbij en in het gunstigste geval een griepje, dan moet er toch wel iets gaan dagen.

En jawel hoor! Die laatste 2 symptomen schudden je wakker. Misschien toch maar een keer naar de ‘specialist’.. daar krijg je HET advies dat je nodig hebt, eindelijk wordt je gezien!

Paracetamol voor de griep en de hoofdpijn,

Een masseur voor de gespannen spieren,

En je mag je balletjes een weekje laten liggen om even bij te komen.

Om na die week op dezelfde voet weer verder te gaan. Top!

Natuurlijk kan je dit advies te harte nemen en kiezen voor symptoombestrijding maar na dit verhaal weet jezelf ook wel waar de echte oplossing ligt.

BIJ JEZELF!

Je had die balletjes allang het raam uit moeten gooien!! Een echt advies komt dus hieronder. Helaas niks op recept zoals bij de huisarts maar dingen die je veel dichter bij huis kan halen.

Koop een agenda, schrijf hier alles in wat voor jou belangrijk is en bepaal aan de hand daarvan welke balletjes je wel en niet oppakt. Het moment dat je overzicht houd maakt dat je ook tijd hebt voor leuke dingen.

Ben je al voorbij dat punt en merk je dat je teveel balletjes aan het hooghouden bent? Vraag dan om hulp of geef het aan bij degene voor wie je het balletje hooghoudt. Het feit dat je deelt waar je tegenaan loopt geeft uiteindelijk rust.

Zorg goed voor jezelf. Steek tijd in een gezonde leefstijl! Denk aan voeding, sport en voldoende slaap. Dit zijn de dingen die ervoor zorgen dat je de balletjes die je hooghoudt, hoger kan houden en langer hoog kan houden. Je bent scherper en veel effectiever. Het feit dat jij goed voor jezelf zorgt en dus daardoor langer op de been kan blijven is veel waardevoller voor jezelf en de mensen om je heen dan het tegenovergestelde hiervan.

En zo zijn er nog veel meer manieren om je te helpen bij stress! Belangrijk is in ieder geval dat je het snel herkend en dat je er snel mee aan de gang gaat. Daar ga je jezelf en anderen pas echt een plezier mee doen.

Ben je benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Stuur dan een mail naar thijs@commonheroes.nl

Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Wil je dit artikel delen?
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Deel via WhatsApp
Deel via e-mail

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *